Vibrationstræning hjælper osteoporose-patienter

Vibrationstræning hjælper osteoporose-patienter

”Vi har gode erfaringer med vibrationstræning af osteoporosepatienter”.
Interview med Professor dr. med. Dieter Felsenberg, tysk osteoporosespecialist på Freie Universität & Humboldt Universität Berlin

”Vi har gode erfaringer med Vibrationstræning. Det hjælper både osteoporose og andre patienter”.

Vibrationstræningen øger muskelkraften, forbedrer ydelsesevnen og bevarer knoglerne, fordi det forhindrer at patienterne mister knoglemasse. Den kan også stimulere knoglerne, så de producerer ny knoglemasse”, forklarer Dieter Felsenberg. Og fortsætter;

”For osteoporosepatienter er der en stor risiko for at de falder og brækker knoglerne. Her hjælper vibrationstræningen, fordi den styrker muskulaturen, så risikoen for at de falder, ikke er så stor. Og fordi træningen styrker knoglemassen, så risikoen for at de brækker noget, hvis de falder, også bliver mindre.

For osteoporosepatienter går det først og fremmest ud på at forhindre nedbrydningen af knoglerne, så den nuværende knoglemasse kan bevares.

Sengeliggende patienter mister knoglemasse

Hvis man ikke bruger sine muskler, mister man knoglemasse. Hvis man ligger i sengen i 60 dage uden rigtigt at bruge musklerne, nedbryder man 4 procent knoglemasse.

Hos yngre mænd lykkedes det at bevare muskelmassen helt med vibrationstræning, i et 60 dages forsøg, men ældre mennesker er mere skrøbelige, og har brug for mere tid, deres knogler bliver ikke bygget så hurtigt op.

Aktiverer en refleks mange gange i sekundet

Vibrationstræning virker ved at aktivere en refleks mange gange i sekundet. Når man bruger vibrationstræning bliver musklerne hele tiden skiftevis strammet og så løsnet igen. Vi har også brugt vibrationstræningen til sengeliggende patienter. Ved hjælp af en vippeseng, bliver de tippet op på højkant, så de står på vibrationstræneren.

Vibrationstræning kan virkeligt erstatte fitnesscenteret, - det er en meget effektiv måde at træne på. Derfor må man også kun træne maksimalt tre gange om ugen. Og med mindst 24 timers pause og allerhelst 48 timer, i mellem hver træning.

Ellers får man det dårligt efter et par uger og bliver helt slap pga. overanstrengelse.

Ekstrem effektiv træning

15 minutters vibrationstræning per uge er egentligt nok til at bibeholde muskelkraften hos yngre mænd. Det er faktisk det samme som bodybuildertræning, hvor musklerne hele tiden bliver revet over, så de ”tænker” vi er ikke stærke nok, så vi må vokse.

Det er en ekstrem effektiv træning. Man har slet ikke den følelse, når man står på vibrationstræneren, men det er en stor belastning for kroppen.

En undersøgelse har også vist, at brugerne af vibrationstræneren taber sig. Undersøgelsen varede i 60 dage med tre forskellige grupper. Gruppen der brugte vibrationstræning tabte 15 procent af fedtet på maven og overlårene.

Desværre er det ikke alle osteoporose-patienter i Tyskland, der bruger vibrationstræning i dag. Kun cirka 5 – 6 procent. Kendskabet til træningen er endnu ikke så udbredt, men det vil stige i løbet af de næste par år, siger professor Dieter Felsenberg”.

Se Professor Felsenbergs forskningsartikler på:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=dieter%20felsenberg

KONTAKTOPLYSNINGER TIL PROFESSOREN

Prof. Dr. med. Dieter Felsenberg

Zentrum Muskel- & Knochenforschung

Charité - Universitätsmedizin Berlin

Campus Benjamin Franklin

Freie Universität & Humboldt-Universität Berlin

12203 Berlin,Hindenburgdamm 30

Læs også om flere andre studier omkring vibrationstræning mod osteoporose og træning i almindelighed her
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440196/